Onderhoud en Levensduur

Alles is aan slijtage onderhevig zo ook uw tent. Het zonlicht (vooral het ultraviolet licht), de wind of als u in de buurt van de zee kampeert zout wat op het doek neerslaat, alle deze factoren beperken de levensduur van uw tent in meer of mindere mate. Maar met een kleine hoeveelheid onderhoud kan de tent toch heel lang meegaan.

Bergans 6002eng largeBergans

In het kort

Het verdient aanbeveling een tent indien mogelijk droog in te pakken en hem in ieder geval aan het eind van het kampeerseizoen goed te drogen en schoon te borstelen.

Wat een vollediger advies:

  1. Uw tent nat opbergen is altijd slecht, ongeacht het soort doek van de tent, kunststof of katoen. Als het niet anders kan, zorg dan dat de tent na het inpakken zo snel mogelijk weer uitgehangen kan worden.
  2. Gebruik liever geen wasmiddelen om het tentdoek te reinigen. Probeer zo lang mogelijk alleen met water en een (niet al te harde) borstel moddervlekken en vogelpoep te verwijderen. En de tent daarna gewoon zo aan de lucht laten drogen, dus niet in de droger, als ie daar al in past, maar ook geen hete föhn of zo gebruiken.
  3. U beschermt uw grondzeil in hoge mate door gebruik te maken van een los onderzeil. Koop liever een los stuk zeil bij de buitensportzaak dan zomaar een stuk kuilplastic of zo. Bepaalde soorten kunststof kunnen elkaar negatief beinvloeden.
  4. Na verloop van tijd zult u de tent opnieuw moeten impregneren. Het meeste materiaal levert op de duur in op waterdichtheid. Dit geldt, hoewel minder, ook voor katoen. Laat u door de leverancier van uw tent informeren over het juiste impregneermiddel.

Opbergen thuis

Een tent moet altijd droog opgeslagen worden.
Als u terugkomt van vakantie is de tent waarschijnlijk toch altijd nog vochtig al is het alleen maar vanwege grondvocht of luchtvochtigheid.

De tent bij voorkeur ophangen, luchtig neerleggen kan ook maar dan wel dagelijks de tent draaien. De stikselranden blijven vaak het langst vochtig, let daar dus extra op.

Eventueel de tent niet in de tentzak opbergen. De gewoonte om de tent zeer strak op te rollen is dus fout, hierdoor kan er nauwelijks lucht bij het doek komen.
Pvc-materialen die voor lange tijd opgeborgen worden kunt u het beste met wat talkpoeder inwrijven. Dit voorkomt dat het materiaal aan elkaar gaat plakken.

Als de tent goed is opgeslagen, dus losjes en niet stijf opgerold/opgevouwen, kan hij gewoon heel lang blijven liggen en hoeft hij ook niet speciaal gelucht te worden.

Schoonmaken

Het tentdoek

  • Katoen
    Droog afborstelen met een zachte borstel.
    Hardnekkig vuil eerst proberen te verwijderen met een hardere borstel. Als dat nog niet lukt dan een natte doek/spons met heel veel water en het doek goed deppen. Spoelen en uiteraard weer goed drogen. Gebruik dus geen zeep of andere schoonmaakmiddelen. Katoenwezels moet zich na een dergelijke schrobbeurt weer wat herstellen. De eerste keer na zo'n behandeling kan het doek eerst zelfs iets lekken, maar het doek trekt vanzelf weer dicht.
    Kunststof randen behandelen als hierna beschreven.
  • Kunststoffen/pvc
    Het tentdoek,grondzeil en slikranden kunnen met een zachte borstel schoongemaakt worden. Hiervoor kan koud water gebruikt worden met iets niet-agressief schoonmaakmiddel. U kunt ook heel goed pvc schoonmaken met gewone autoshampoo. Eventueel met was, want dat geeft het materiaal een een vuilafstotende beschermlaag.
  • Wat voor vlekken het ook zijn, het valt ten zeerste af te raden een vlekkenmiddel of ander chemisch product te gebruiken.
    Deze stoffen kunnen de coatings en sealings van het tentdoek of het grondzeil beschadigen.

Andere onderdelen van uw uitrusting

  • de metalen buizen, stokken en haringen kunnen (enigszins) last krijgen van roest. Ook aluminium kan oxyderen en lelijk worden. Een beetje invetten met bijvoorbeeld een siliconenspray is prima.